torstai 26. syyskuuta 2013

Suomalaiset UE-sivustot vuosina 1997-2013 osa I

Suomalaisia UE-sivustoja on nähty jo kolmella vuosikymmenellä. Niitä on ollut kymmenittäin. Osa niistä elää edelleen, mutta niin monet ovat nähneet lyhyen elämän ja hävinneet kuin tuhka tuuleen. Joitakin sivustoja on rakennettu huolella ja rakkaudella vuosikausia, mutta ovat lopulta päätyneet yhtä hylätyiksi kuin rakennukset, joita ne esittelevät. Urbaanista löytöretkeilystä voi lumoutua silmänräpäyksessä, mutta yhtä helposti sen lumous tuntuu katoavan. Jäljelle jää vain muutama hajanainen merkintä Internetin syövereihin - jos sitäkään.

Näillä sivustoilla on jokaisella osansa urbaanin löytöretkeilyn edistämisessä. Ne ansaitsevat tulla muistetuksi sekä tunnustetuksi ainakin urbaanien löytöretkeilijöiden keskuudessa. Ilman näihin käytettyä aikaa ja työtä olisi monet elämykset jääneet kokematta sekä monien silmissä useat arvokkaat ja jo osin hävinneet rakennukset unhoitettu. Tämän pintapuolisen katsauksen tarkoituksena on esitellä vuosien 1997-2013 aikana esiintyneitä ja edelleen esiintyviä suomalaisia UE-sivustoja niin laaja-alaisesti kuin blogin puitteissa on järkevää.

Dm-gallerystä Spivey Pointiksi (1997-2009)

Suomalaisten UE-sivustojen historia näki päivänvalon vuonna 1997, kun pari teini-ikäistä opiskelijapoikaa perusti dm-galleryn. Dm-explorersiksi myöhemmin itseään kutsuneet, Philippe ja Kimmo, olivat tietämättään perustaneet ensimmäiset suomalaiset urban exploration-nettisivut. Sivusto kasvoi kohteiden myötä ja UE-termikin löytyi sivustolta jo vuonna 1998. Legendaksi muodostuneen saitin nimi vaihtui Spivey Pointiksi vuonna 2004. Sivustolla esiteltiin pääasiassa suomalaista teollisuutta. Spivey Pointissa kohteet oli jaoteltu tyypillisimpien suurta katoa kärsineiden teollisuushaarojen mukaan: sahoihin, tiilitehtaisiin, metsäteollisuuteen, ruukkeihin, myllyihin, voimaloihin ja niin edelleen. Kohteet esitettiin tarkasti historioineen ja sivuston kuvat olivat pitkälti dokumentaarisia. Kimmo Koskisen yksin vetämä ja jo massiivisen kohdekirjon saavuttanut Spivey Point suljettiin kuitenkin vuonna 2009. Syynä tähän oli Kimmon sanojen mukaan ajanpuute ja kiinnostuksen laantuminen. Vaikka Spivey Point on ollut suljettuna jo muutaman vuoden, tuntuu se elävän vielä monien harrastajien muistoissa. Siitä on tullut jollain tapaa suomalaisten UE-sivustojen äiti.

Spivey Pointin päävalikko vuodelta 2007.
The Silent The Complete (2001-2007)

Vuonna 2001 lukioikäinen poika nimeltä Tuomas Romu latasi ensimmäiset UE-kuvansa kotisivuillensa. Näistä sivuista kehittyi sittemmin UE-harrastajien keskuudessa hyvin tunnettu, 30 suomalaisen ja kahden ulkomaisen kohteen perusteellisesti esittellyt, The Silent The Complete - Modern Ruins in Finland. TSTC:n sisältö vedettiin pois Internetistä vuonna 2007, kun eräs sivuston esittelemistä autiotaloista ryöstettiin. Uusi TSTC oli kuitenkin jo vireillä, mutta se kaatui lopulta perustajan tyytymättömyyteen omien kuvien suhteen sekä harrastusinnon lopahtamiseen. Näin sivut vedettiin lopullisesti pois linjoilta 2009. Tuomas Romu on sittemmin ladannut TSTC:ssäkin esiintynyttä kohdemateriaaliaan UER:ään (Urban Exploration Resource), joka on kansainvälinen, joskin Pohjois-Amerikkaan painottuva, UE-sivusto tietokantoineen ja foorumeineen.

TSTC:n kohdevalikkoa.

Silent Wall (2002-2007)

Kimmo Nummelan muistikuvien mukaan hän julkaisi ensimmäisen version Silent Wallista vuonna 2002. Sivusto oli "alkuaikojen" yksi tunnetuimmista. Se sisälsi yli 40 kuvagalleriaa. Mukana myös 4 virolaista kohdetta. Silent Wall ei kuitenkaan ollut pelkkä UE-sivusto. Kolmeen osioon jaettu Silent Wall sisälsi perustajansa kirjoituksia sekalaisista aiheista. Sen lisäksi sivustolta löytyi sotahistoriallinen osio. Sotahistoria lopulta vei Kimmo Nummelan Hangon rintamalle ja sen bunkkereihin vuonna 2005, jolle hän perusti oman sivustonsa - Hangon rintama. Sen vietyä kaiken huomion ja ajan, Silent Wall suljettiin 2007.

Kuvakaappaus Silent Wallin etusivulta.
Eräs muinaisjäänne on säilynyt vielä tähän päivään asti sellaisenaan verkossa, vaikka olikin hetken aikaa kateissa. Finnish Urban Explodersin sivusto on eräs ensimmäisestä sivustoista. Se on palautettiin myöhemmin eräänlaiseksi muistomerkiksi kaikkien nähtäville. FUE suunnitteli uusiakin sivuja, joita ei koskaan kuitenkaan ilmestynyt. Muita vuosituhannen alun noteerattuja sivustoja olivat QJazzO ja Empty Yards. Edellä mainittujen elämänkaari jäi kuitenkin hyvin lyhyeksi.

Empty Yardsin päivitykset jäivät alkuvuoteen 2004.
Toinen muinaisjäänne on kahden hämäläisen harrastajan, Nilan ja Iivanin yhteisprojekti, kieli poskella tehty nimetön sivusto. Muiden harrastajien keskuudessa se tunnettiin myös nimellä Abandoned Finland. Nimi juonsi juurensa Nilan samannimisestä sähköpostiosoitteesta. Sivuston rakensi Iivan vuonna 2004, mutta kuvat ja tekstit ovat Nilan käsialaa. Sivun kehitystyö lopetettiin alle vuodessa. Sivusto jäi kuitenkin notkumaan paikalleen, kun kukaan ei jaksanut poistaa sitä eikä siihen koettu tarvettakaan.

Samoihin aikoihin pystytettiin muutaman kohteen esittelevä The Unmarked Door, joka oli tamperelaisen Mortuksen käsialaa. Sivustolla esiteltiin pääasiassa teollisuuskohteita useiden kuvien ja lyhyen historian muodossa. Myöhemmin Mortus liittyi joukkoon, josta muodostui nimekäs UE-ryhmä nimeltä TreStalkers. Uusien tuulien myötä The Unmarked Doorin viimeiset päivitykset nähtiin vuonna 2006.

The Unmarked Doorin kohdevalikkoa.
Läntisestä maailmassa muodostunut harrastus tai ainakin sieltä periytynyt nimi harrastukselle ilmeisesti vaikutti myös suomalaisiin sivustojen rakentajiin, sillä sivustot kuvatekstejä myöten kirjoitettiin englanniksi. Usein vieläpä melko ontuvalla englannilla. Joissain tapauksissa oli huomattavissa rennolla otteella tehtyä huumorinsävytteistä käännöstyötä. Vanhaa UE-poppoota, Finnish Urban Explodersia lainaten, "we like cool spelling errors".

Virkistävän poikkeuksen tähän tarjosi Abandoned Finlandin ohella tonkopuro.com, joka tehtiin kokonaan suomeksi. Helmikuussa 2005 perustettu sivusto sisälsi kuvia Lapista, joka on ollut muutenkin vähän edustettuna suomalaisen UE:n kentällä. Kuvia oli Sallasta ja eritoten Tonkopurosta, josta annettu nimikin oli peräisin. Sivusto sisälsi myös hiljaisen foorumin sekä muutaman runokokoelman että kirjaesittelyn. Parin vuoden päästä julkaisustaan tämä, niin monen muun sivuston tapaan, katosi yllättäin.

Tonkopuron aloituskuva. "Astu sisään".
Myös Turun Kaupunkieksploraation sivut oli tehty suomeksi ja ne saatiin verkkoon lokakuussa 2004. Lyhennettä TkuExp käyttänyt muutaman hengen, nuori turkulaisjoukkio rakensi sivunsa GeoCitiesin vaatimattomalle ilmaispalvelulle. Kohdegalleriat olivat poikkeuksellisen runsaalla kuvamateriaalilla ryyditetyt. Materiaali siirrettiin 2006 toimivampaan osoitteen, mutta jäi pian GeoCitiesin varaan lainatun kotisivutilan loputtua. Kokonaan uutta sivustoakin suunniteltiin, mutta sitä ei koskaan tullut.

TkuExpin jäseniä korjaustelakalla helmikuussa 2008.


Osa 2 (2006-2007)

4 kommenttia:

  1. Hei tää on hyvä!

    Jos nappaa niin listalle saapi lisätä meikäläisen kuvaston: http://siderocks.tumblr.com. Ei juurikaan stooreja mut kuvia sitäkin enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetkonen. Eikös tuo ole kuitenkin enemmänkin valmisblogi kuin täysin itse suunniteltu sivusto? Tässä UE-sivustojen historiikissa on ollut tarkoitus jättää valmisgalleriat ja kuvablogit huomiotta. Ehkä niistäkin joskus myöhemmin lisää juttua.

      Hienoja kuvia muuten tutuista paikoista.

      Poista
    2. Kuvablogihan se, ymmärrän kyllä. Tuntuu siltä että nykyään on tehokkaampaa nakata oma sisältö valmiille alustalle.. Enivei, hyvä blogi sulla, keep up the good work!

      Poista
  2. Tarjoamme yksityinen, kaupallisessa ja lainan määrä vaihtelevat $ 5000 $ 50 miljoonaa 3% korolla ja aika 1-50 vuotta. Meidän lainat ovat hyvin vakuutettu maksimaalisen turvallisuuden.

    Jos kiinnostunut ota yhteyttä lainanantaja sähköpostitse: johnloandavidson@gmail.com
    Kiitos ja toivon kuulevani sinusta pian.
    Vilpittömästi,
    Sam P.

    VastaaPoista