lauantai 12. lokakuuta 2013

Suomen UE-sivustot vuosina 1997-2013 osa III

Edellisvuoden tapaan kiivas tahti jatkui vuonna 2008:

Hylätyt (2008-)

Hylätyt oli tiedettävästi toinen naispuolisen ylläpitämä suomalainen UE-sivusto. Vuodenvaihteessa 2008 päivänvalon nähnyt sivusto jäi monilta huomaamatta, sillä toisin kuin monia muita, Hylättyjä ei mainostettu missään. Maaseudun hylättyihin rakennuksiin keskittyvä sivusto on ollut jo hyvän aikaa tauolla, mutta vain odottaakseen uudistuksia. Sivujen takaa löytyy pirkanmaalainen Kirsi, joka pitää sivuston ohella samannimistä blogia.

Kajaanin Kaupunkieksploraatio (2008-)

Kajaanin kaupunkieksploraatio, johon kuuluu nuoret veljekset Juho ja Heikki, oli perustanut otoksilleen jo vuonna 2007 Picasa Web-gallerian, jonka päivitykset tyrehtyivät ilmaisen tallennustilan loppuessa. Helmikuussa 2008 KniExp julkisti ilmaispalvelu GeoCitiesissä viralliset nettisivunsa. GeoCitiesin palvelu kävi kuitenkin pian epäkäytännölliseksi KniExpin tarpeisiin. Se ei tukenut salasanasuojausta eikä pieni tallennustila pienine siirtorajoineen helpottanut asiaa. Niinpä sivuille ostettiin oma domain, joka pätee vieläkin. Runsaan kuva- ja tietopaketin tarjoamien sivujen rakenne on pysynyt muuttumattomana, mutta uusia päivityksiä putkahtelee edelleen tasaiseen tahtiin. Sivujen rakentaminen on jäänyt nuoremman veljen Juhon vastuulle, jonka harrastaa UE:ta edelleen aktiivisesti.

KniExpin etusivu vuodelta 2009.

Tyhjae (2008-)

Tyhjae luotiin maaliskuussa 2008 Lappeenrannassa opiskeluitaan suorittaneen, alunperin Jokelasta kotoisin olevan, Vesa Turusen ideoimana. Etelä-Suomen kohteille painottuvan sivuston viimeiset päivitykset nähtiin vuoden 2011 lopussa, kun sivuston uudistamisprosessi kävi liian raskaaksi. Erityisen poikkeuksellisen sivustosta tekee sen karttapohjainen etusivu, jossa sivustolla ja kohteilla navigointi suoritetaan klikkaamalla paikkakuntaa. Nykyään helsinkiläistynyt Turunen on jatkanut UE-toimintaa tämän jälkeenkin muun muassa venäjänreissuillaan.

Mies Tyhjaen takaa, Vesa Turunen. (Kuva: Gas L. Arsson)
Strangler's Industrial Past (2008-2010)

Lahtelaistaustainen Juha Nyman loi huhtikuussa ilmaisella Nvu-editorilla Strangler's Industrial Pastin. Nimen taustalla oli Nymanin nimimerkki ja kiinnostus historiallisiin tehtaisiin. Se oli myös erään harrastajan sanoin "paras Spivey Point-kopio". Niin tämän kuin monen muunkin sivuston ilmeessä oli selkeästi huomattavia yhtäläisyyksiä Suomen ensimmäiseen UE-sivustoon nähden. Industrial Pastissa kuvagalleriana toimi kuitenkin valmismallinen Jalbum. Sivusto pureutui kohteiden historiantietoihin keskivertoa syvemmin. Päivityksiä nähtiin runsaasti, mutta mielenkiinto sivuston ylläpidolle kuitenkin hiipui. Sivusto suljettiin 2010; tasan 2 vuotta perustamisensa jälkeen. Kolme vuotta siitä myöhemmin Nyman perusti Syrjäseutu-blogin.

SIP:n etusivulla komeili öinen kattohuopa- ja asfalteeraustehdas, Kolkos. 

Lost Bricks (2008-)

Lokakuussa 2008 nähtiin tuoreen lahtelaisharrastajan, Visgin, suunnittelema Lost Bricks. Nimestään huolimatta sivusto on tuotettu suomeksi ja se on kokonaan Visgin itsensä käsialaa. Lost Bricksiä on jatkuvasti päivitelty aina vuoteen 2012. Se esittelee pääosin autioita rakennuksia ja tehtaita. Selkeän pohjansa sekä runsaan kohdetarjontansa vuoksi siitä on tullut yksi näkyvimmistä sekä vierailluimmista UE-sivustoista. Uudistettua Lost bricksiä alettiin suunnittelemaan vuonna 2013, mutta sen valmistuminen on viivästynyt suuren työmäärän vuoksi. Visgi kumppaneineen harrastelee kuitenkin edelleen tasaiseen tahtiin.

Abandonments (2008 - 2010)

Abandonmentsia edelsi useita kokeilusivustoja vuosina 2006-2008. Alunperin sivuston nimeksi piti tulla Missing Link - photos of forgotten things, abandoned places and cemetaries, joka tyrehtyi lopulta luojansa, naispuolisen harrastajan Nokimustan, aikaansaannoksensa tyytymättömyyteen. Abandonments julkaistiin sitä vastoin hetken mielijohteesta kesäkuussa 2008. Tarkkaan hiottua kuvamateriaalia tarjonnut, muutaman kohteen saitin sisältö vedettiin pois esiltä vuoden 2010 lopulla ajan ja kotisivun tilanpuutteen vuoksi. Sen lisäksi huoli kohteista ja eritoten niiden julkaisemisesta aiheutuvista riskitekijöistä sysäsi Nokimustan pimentämään sivuston. Abandonments muistetaan erityisen huolitellusta ulkoasustaan sekä taidepainotteisista kuvistaan.

Abandonmentsin kohdevalikkoa.
Kohteet.org (2008-)

Kohteet.org oli poikkeuksellinen lisä sen aikaisessa sivustojen kirjossa. Kieli poskella väsätty sivusto käänsi sen ajan tyylivirtaukset päälaelleen. Kohteet.org julkistettiin loppuvuodesta 2008 IRC:ssä Quakenetin #urban_exploration-kanavalla, jonka Nila oli 2004 perustanut. Se ei keskittynyt kuvien näyttävyyteen tai runsaisiin päivityksiin vaan letkeän rentoon meininkiin itseironisella otteella. Sivuston taustalla loistivat TreStalkerseistakin tutut Nila ja c8h11no2. Vaikka Kohteet.orgin viimeisin päivitys on marraskuulta 2011, tiedetään Nilan edelleen seikkailevan aktiivisesti.

Muita tuon ajan sivustoja olivat myös joensuulaisen Demensin sivusto, espoolaisen Scattmanin Scattman's UE sekä Keski-Suomen kohteisiin keskittyvä, Ari Nurmelan ue.arinurmela.com, joista viimeksi mainittu on säilynyt jäänteenä päivittämättömyydestään huolimatta. Näiden kolmen elinkaari jäi kuitenkin lyhyeksi ja sisältö vähäiseksi verrattuna yllä oleviin.

Vuoden 2008 jälkeen uusien sivustojen rakentaminen tyssähti täysin. Valmiita valokuvagallerioita oli tarjolla useita, joiden ulkoasua pystyi etenevässä määrin muokkaamaan yksilökohtaisemmin. Toisaalta vuosikymmenen lopulla oli samanaikaisesti enemmän olemassaolevia ja aktiivisia UE-sivustoja kuin koskaan aikaisemmin. Ehkä jopa siinä määrin, että tiettyjen sivustojen ja harrastajien välillä pystyi havaitsemaan pientä kilpailua. Samalla niin valokuvien kuin sivustojen laatustandardit nousivat. Siinä missä vuosituhannen alussa UE-sivustoja saatettiin tehdä huumorilla, oli se vuosikymmenen lopussa muuttunut osittain totisemmaksi suorittamiseksi.

Samalla myös ulkopuolisten tietoisuus UE:sta erilaisten lehtijuttujen ja median myötävaikutuksesta kasvoi. Luonnollisesti uteliaat ajautuivat ensisijaisesti monille tarjolla oleville UE-sivustoille. Palaute ei aina ollut positiivista. Sivustojen ylläpitäjät ovat ajoittain saaneet palautetta sekä kyselyitä kohteita hallitsevilta tahoilta ja jopa pari rikossyytettäkin tiedetään saaneen julkaistujen kuvien ollessa johtolankana. Tämä ja kohdistuvan vandalismin pelko vaikutti osaltaan siihen, että sivustojen tekijät olivat osin entistä tarkempia julkaistavasta materiaalista ja kohteisiin liittyvistä tiedoista. Tämä näkyi muun muassa siinä, että kohteita ei käsitelty niiden oikeilla nimillä vaan niille keksittiin jokin korvike. Muita vihjeettömiä esitystapoja oli olla mainitsematta mitään kohteen sijainnista tai jättää tunnistettavat ulkokuvat kokonaan pois.

Ruosteinen (2010-)

Ruosteinen on alusta lähtien ollut yhden miehen show. Alunperin kuusankoskelainen, nykyään helsinkiläinen, Akiksi esittäytyvä mies aktivoitui UE:ssa 2010, mutta tutustui lajiin jo 90-luvun lopulla ulkomaisten sivustojen kautta. Ruosteinen kyhättiin pystyyn saman vuoden lokakuussa. Rappioromantiikka ja vanha rakennukset ovat pitkälti Ruosteisen erikoisalaa, jossa kohteiden taustat tuodaan esille kuvien rikastamana. Hylättyjen rakennusten ohella Ruosteinen esittelee myös edelleen pitkälti käytössäolevia vanhoja ja historiallisia miljöitä. Näiden sekä asuin- että teollisuusrakennusten välille kohteet on kategorisoitu.

Urban exploration (2011)

Tuntemattoman harrastajan puoli vuotta kestänyt projekti:
http://urbanexploration.weebly.com/index.html

Darkened Studio - Abandoned (2012-)

Jyväskylän seudulla vaikuttava oman tien kulkija ja kuvaaja Sami Saarela julkisti tammikuussa 2012 kuin puskista uudenmallisen sivuston nimellä Darkened Studio - Abandoned. Toistaiseksi tuorein UE-sivusto täräytti pitkälle hiottua kuva- ja videomateriaalia näytille erityisesti Power Station 17:n kohdalla, jolle ei vastaavaa ole toistaiseksi löytynyt. Kohde-esittely tarjoaa Timelapse-videota sekä 360 asteisen panoraamakuvan sekä useita huolella otettuja valokuvia. Vaikka Power Station 17 varastaakin huomion, sivustolle on toistaiseksi lisätty 3 muutakin kohdetta.

Vaikka UE-aiheisen materiaalin määrä ei ole huomattavasti vähentynyt Internetin puolella, uusia sivustoja ei uuden vuosikymmenen alkaessa ilmaantunut kuin kaksi edellä mainittua. Jakaminen on siirtynyt sivustoilta etenevissä määrin kuvagallerioihin. Kuvagallerioiden oheen varteenotettavaksi kilpailijaksi ovat nousseet myös kuvablogit sekä sosiaalinen media ja sen UE-yhteisöt, joissa on mahdollista saada suuren yleisön huomio ja välitöntä palautetta julkaisuistaan. Myös osa sivustojen ylläpitäjistä on päivittämisen sijaan korvannut jakamisen tarvetta omissa Facebook-yhteisöissään. Esimerkiksi TreStalkersin ja Ruosteisen omat Facebook-ryhmät edustavat eräänlaista jatketta julkiselle toiminnalle.

Varjon kuvagalleriaa vuodelta 2013.
Vuosi 2013 ei ole nähnyt yhtäkään uutta sivustoa. Vielä elossa olevat suomalaiset UE-nettisivut voidaan laskea jo yhden käden sormilla, vaikka parhaimpana vuonna (2008) uusia saitteja julkaistiin lähes tuplamäärä siihen nähden. Laskusuhdanteesta huolimatta tietoisuus UE:sta vaikuttaa olevan jatkuvassa kasvussa. Mahdollisuuksia tarinoiden ja kuvien jakoon on sen lisäksi jatkuvasti tehty helpommaksi. Ehkä juuri erilaiset sosiaalisen median tarjoamat kombinaatiot ovat tulevaisuudessa urbaaneille löytöretkeilijöille keskeisempi jakamisen muoto.



Syrjäseutu kiittää tietojenkeruusta ja avusta:

Petri Volasta, Sami Saarelaa, Sebastian Stenvallia, Ruosteista, Kurrea, Visgiä, Turun Kaupunkieksploraatiota, Kajaanin kaupunkieksploraatiota, Wormwoodia, Nilaa, Mortusta, Tuhoutumatonta, Kimmo Koskista, Tuomas Romua, Nokimustaa, Vesa Turusta ja Kimmo Nummelaa.

Osa 2 (2006-2007)
Osa 1 (1997-2005)

4 kommenttia:

  1. Olit varmaan tietoinen näistä uudehkoista blogipohjaisista sivustoista: http://ghostfunfair.blogspot.fi/ ja http://ajat0nta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietoinen olin kyllä. En näitä lisännyt tähän UE-sivustoihin keskittyvään bloggaukseen, koska nämä ovat kuvablogeja. Samasta syystä en lisännyt lukuisia muita kuvagallerioita, joista moni varmasti olisi maininnan arvoinen. Ehkä blogeista ja kuvagallerioista enemmän juttua joskus niihin keskittyvässä kokoelmassa.

      Poista
  2. Hei, löysin nyt vasta tämän kiinnostavaksi osoittuneen ue-blogin, ton Lauri Ainalan haastattelun kautta. Mutta niin olen nuori 19 vuotias tyttö turusta joka on muutamia vuosia tässä jo autioita kohteita kolunnut mm. kakolan vankilaa jne.. Harrastelen valokuvausta ja pidän urbaaniexploration teemaista valokuvausblogia. tässä linkkiä jos kiinnostaaa tutustua http://ambiencesofabandonedturku.tumblr.com/ ja saa toki jakaa tms myös.

    VastaaPoista
  3. Näyttävän näköinen blogi sinulla. Tutustun siihen vielä lisää paremmalla ajalla. Ehkä joskus teen myös juttua erilaisista UE-blogeista, joten ehkä sitten viimeistään mainostan sinunkin blogiasi. Turkuunkin ehkä suunnistan taas ensi vuoden puolella.

    Mahtavaa, että blogini iskee. Laurin tekemisiä kannattaa myös seurata.

    VastaaPoista